SARCINA SI CANCERUL

From the National Cancer Institute. http://pre...

From the National Cancer Institute. http://press2.nci.nih.gov/sciencebehind/cancer/cancer01.htm vi:Hình:Cancer requires multiple mutations from NIH-vi.png (Photo credit: Wikipedia)

Cancerul descoperit la o femeie gravida este, in general, o sentinta la moarte prin avort pentru copilasul nenascut. Motivatia: copilalsul ar fi afectat de tratamentul pentru cancerul mamaei, iar mama nu ar putea supravietui cancerului fara tratamentul respectiv.

Totusi cercetarea stiintifica in cazurile in care mamele accepta tratamentul in timpul sarcinii, in special in tarile unde avortul este interzis, cum este Irlanda, indica o realitate total diferita de ipoteza care ofera “motive medicale” pentru avortarea unui copil. Inclusiv in Romania.

Adevaratii doctori cauta solutii pentru a respecta “no nocere”!

Totusi in Irlanda unde doctorii trateaza femeile gravide cu cancer, s-a ajuns la o alta concluzie: chemioterapia nu influenteaza dezvoltarea copilasului dupa primul trimestru de viata.

Si concluzia medicilor irlandezi este confirmata de numeroase studii europene care au fost prezentate sintetic intr-un numar special din Lancet:

La fiecare 2000 de sarcini se inregistreaza 1 sau 2 cazuri de cancer, cele mai frecvente fiind cancerul mamar (40%) si cancerele sangelui (20%). Ceea ce coincide cu spectrul frecvent de cancere la varsta fertila a femeilor si “nimic nu segereaza ca sarcina ar putea cauza cancere” spune doctorul Amant de la  European Society of Gynaecological Oncology’s task force on cancer in pregnancy. Dansul subliniaza ca este foarte important ca femeile “sa creada ca nu le este permis sa ia o aspirina, dar pot lua medicamentele foarte puternice ale chemoterapiei in timpul sarcinii.”

O adevarata provocare este educarea publicului in  a fi convins ca este posibila chemoterapia in timpul sarcinii fara a face nici un rau copilului. Este ceea ce s-a constata dupa ce mai bine de 120 de copii s-au nascut dupa ce mamele lor au fost tratate cu chemoterapie si nu au fost diferiti de copiii din populatia generala. Copiii nascuti prematuri au avut un prognostic mai putin favorabil care s-a datorat in primul rand prematuritatii si nu influentei chemoterapiei.

Dr. Amant mai subliniaza ca “Teama de chemoterapie nu ar trebui sa fie un motiv pentru a pune capat unei sarcini” deoarece nu sunt dovezi pentru ameliorarea cancerului dupa avort.

In cazul in care cancerul mamar se manifesta in trimestrul 3, se poate incepe cu chemoterapie, iar radioterapia se poate aplica dupa nastere. Cazurile in care protocoalele trebuie usor modificate sunt rare. Iradierea mamei e posibila in primul si al doilea trimestru dupa ce se protejeaza abdomenul.

Cazurile intalnite de dr. Amant sunt foarte diferite. Uneori cancerul este descoperit in faze foarte inaintate si atunci atat mama, cat si copilasul mor. E posibil ca mama sa fie tinuta in viata in stare comatoasa, de exemplu  in cazul unei tumori de creier, pana la nasterea copilasului la nastere.

Doctorul   Amant subliniaza cat e dificile sunt uneori deciziile. Dansul este un expert in tratarea cancerulu uterin si est co-fondator al Retelei Europeene pentru Tratamentul Individualizat al Cancerul Endometrial.
Adaugam afirmatiile profesorului irlandez John Crown, unul dintre
specialistiiproeminenti in cancer, care nu este pro-life: “Trebuie sa spun ca nu cred sa fi avut vreodata un caz in care avortul sa fi fost necesar.”
Cititi si :
ABSTRACT Lancet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: